Caesar salát
INGREDIENCE:
NA SALÁT:
1 římský salát
150 g parmazánu, v celku
1/2 bílé bagety z předešlého dne
NA ZÁLIVKU:
2 čerstvé žloutky
střik estragonového vinného octa
1 lžička dijonské hořčice
1/2–1 lžička krupicového cukru
sůl a čerstvě mletý černý pepř
100 ml panenského olivového oleje
1 menší stroužek česneku, najemno nasekaný
4 sardelové řezy, najemno nasekané
POSTUP:
Pikantní zálivka→ Připravit ji můžete až několik hodin předem a uchovat dobře přikrytou fólií v chladničce. Se salátem ji však promíchejte až těsně před podáváním.
- Zálivku umíchejte v salátové míse. Vyklepněte do ní žloutky a prošlehejte je s octem, cukrem, špetkou soli, pepřem a hořčicí.
- Do žloutkové směsi postupně za stálého míchání přilévejte olej a šlehejte, dokud nevytvoříte směs připomínající majonézu.
- Vmíchejte nasekaný česnek a sardelky. Zálivku ochutnejte s listem salátu a případně dochuťte. Přikryjte fólií a dejte vychladit.
- Listy salátu důkladně opláchněte pod proudem studené vody, otřepte je a nechte v cedníku pořádně okapat nebo je dejte do odstředivky.
- Listy salátu na širším konci podélně nařízněte a nakrájejte napříč, na proužky o velikosti jednoho sousta.
- Salát vsypte do mísy se zálivkou a promíchejte dvěma velkými lžícemi, aby se každý kousek salátu obalil zálivkou.
- Parmazán nastrouhejte na hobliny a asi dvě třetiny smíchejte se salátem.
- Poté salát dejte na talíř posypte krutonky a zbytkem parmazánu.