Jdi na obsah Jdi na menu
 


Caesar salát

17. 3. 2020

INGREDIENCE:


NA SALÁT:

1 římský salát

150 g parmazánu, v celku

1/2 bílé bagety z předešlého dne

NA ZÁLIVKU:

2 čerstvé žloutky

střik estragonového vinného octa

1 lžička dijonské hořčice

1/2–1 lžička krupicového cukru

sůl a čerstvě mletý černý pepř

100 ml panenského olivového oleje

1 menší stroužek česneku, najemno nasekaný

4 sardelové řezy, najemno nasekané

 


POSTUP:

Pikantní zálivka→ Připravit ji můžete až několik hodin předem a uchovat dobře přikrytou fólií v chladničce. Se salátem ji však promíchejte až těsně před podáváním.

  1. Zálivku umíchejte v salátové míse. Vyklepněte do ní žloutky a prošlehejte je s octem, cukrem, špetkou soli, pepřem a hořčicí.
  2. Do žloutkové směsi postupně za stálého míchání přilévejte olej a šlehejte, dokud nevytvoříte směs připomínající majonézu.
  3. Vmíchejte nasekaný česnek a sardelky. Zálivku ochutnejte s listem salátu a případně dochuťte. Přikryjte fólií a dejte vychladit.
  4. Listy salátu důkladně opláchněte pod proudem studené vody, otřepte je a nechte v cedníku pořádně okapat nebo je dejte do odstředivky.
  5. Listy salátu na širším konci podélně nařízněte a nakrájejte napříč, na proužky o velikosti jednoho sousta.
  6. Salát vsypte do mísy se zálivkou a promíchejte dvěma velkými lžícemi, aby se každý kousek salátu obalil zálivkou.
  7. Parmazán nastrouhejte na hobliny a asi dvě třetiny smíchejte se salátem.
  8. Poté salát dejte na talíř posypte krutonky a zbytkem parmazánu.

8.jpg